Kosten PCR-Test met COVID reisverklaring
☝Tijdelijk hoge kortingen, Bestel Vandaag!☝

Vraag en antwoord Coronavirus

Wanneer mag ik me laten testen?

In het begin van de corona crisis zaten er strenge eisen aan wanneer je een corona test mocht doen. Dit om zo te voorkomen dat mensen die maar een zeer beperkt risico hadden, kostbare testcapaciteit in beslag zouden nemen. Inmiddels is de testcapaciteit aanzienlijk vergroot en zijn de voorwaarden om je te laten testen versoepeld. Zo kom je nu in aanmerking voor een corona test bij de GGD als je corona klachten hebt, maar ook als je bij een corona patiënt bent geweest. Wanneer je in plaats van een corona test bij de GGD een sneltest wilt doen bij een commerciële testinstantie, gelden er andere regels. Zo kun je bij een commerciële corona test in Zuid limburg ook terecht wanneer je wilt reizen of zekerheid wilt hebben dat je geen corona hebt. Dit kan bijvoorbeeld handig zijn als je van plan was om bezoek te gaan bij een kwetsbaar iemand.

Hoe werkt het en wanneer krijg ik de uitslag?

Het testbeleid in Nederland werkt erg eenvoudig. Zo moet je allereerst een afspraak inplannen via de site van de teststraat. Daarna wordt er van je verwacht dat je ruim op tijd bij de testlocatie bent. Vervolgens dien je met een mondkapje en een legitimatiebewijs de teststraat in te lopen. Hier wordt er slijmvlies afgenomen in de neus- en keelholte. Aan de hand van dit slijm wordt er bepaald of je corona hebt. Bij de test van de GGD kunnen hier enkele dagen overheen gaan. Bij de sneltest van een commerciële testinstantie gaat dit stukken sneller. Zo weet je bij een sneltest al binnen 20 minuten waar je aan toe bent.

Hoe kan ik mij aanmelden voor een test?

Aanmelden voor een corona test kun je doen via het internet. Het neemt nog geen vijf minuten in beslag en het proces spreekt voor zich. Hetgeen waar je wel op moet letten als je een sneltest wilt doen, is dat je vooraf de kosten zal moeten betalen. De kosten van een sneltest zijn 65 euro. Als het gehele proces is doorlopen, ontvang je per mail of per sms een bevestiging van de test afspraak. Zorg ervoor dat je je houdt aan de regels die worden genoemd in dit mailtje. 

Medewerkers in de zorg en onderwijs hebben voorrang

Als je werkzaam bent binnen de zorg of onderwijs, heb je voorrang op een corona test. Dit houdt in dat je sneller getest kan worden en ook sneller het resultaat krijgt. Dit wordt gedaan omdat dit beroepen zijn die van essentieel belang zijn. Behoor je niet tot een van deze groepen, maar heb je wel baat bij een snel resultaat van een corona test? Doe dan een sneltest in Zuid-Limburg. Daar weet je namelijk binnen 20 minuten of dat je besmet bent.

Ik heb geen auto, hoe kan ik naar de testlocatie komen?

Wanneer je een corona test gaat doen, wordt er van je verwacht dat je hier met de auto naartoe gaat. Als je geen auto ter beschikking hebt maar wel een test moet doen, dien je te kijken naar een ander alternatief. Zo zou je ervoor kunnen kiezen om te kijken of je ook bij een andere testlocatie terecht. Een testlocatie die op loop/fietsafstand is. Als je zelf moeite hebt met het vinden van de juiste testlocatie, kun je contact opnemen met de GGD. Zij helpen jou vervolgens met het vinden van een geschikte teststraat.

Ik ben te ziek / fysiek niet in staat om naar de testlocatie te komen, wat nu?

Het regelmatig voor dat iemand zich te ziek voelt om naar een testlocatie te komen. Wanneer dit nu bij jou het geval is, is het verstandig om contact op te nemen met de huisarts. De huisarts kan vervolgens samen met jou kijken naar wat er mogelijk is. Zo kan er bijvoorbeeld besloten worden om een corona test aan huis te doen. Daarnaast kan het ook zijn dat wanneer je te ziek bent geworden door waarschijnlijk een corona besmetting, een ambulance moet komen. Echter, dit gebeurt alleen in uitzonderlijke situaties. 

Kan ik vaker getest worden?

Het Nederlandse testbeleid is erop gericht om zoveel mogelijk mensen met een corona besmetting op tijd te ontdekken. Om dit te kunnen doen, is er een grote testcapaciteit nodig. De testcapaciteit is er inmiddels waardoor je sneller in aanmerking komt voor een corona test. Als je kort geleden een corona test hebt gedaan en die negatief bleek te zijn, is het mogelijk om nogmaals een test te doen. Sterker nog, als er een aanleiding is dat je besmet bent geraakt, wordt het zelfs sterk aangeraden.

De uitslag van een corona test

Een corona test kan een negatief of positief testresultaat geven. Wanneer het resultaat negatief is, is dit goed nieuws. Dit houdt namelijk in dat je geen corona besmetting hebt en je dus niet in quarantaine hoeft te gaan. Als het resultaat van de test positief blijkt te zijn, gaat er de komende dagen veel veranderen in je leven. Zo dien je jezelf af te zonderen van anderen en mogen er geen gasten langskomen. Bovendien dient iedereen die met jou in contact is geweest, ook in quarantaine te gaan. Dit omdat zij ook besmet geraakt kunnen zijn. 

Wat gebeurt er met mijn persoonsgegevens na de test?

In Nederland staat de privacy van een burger centraal. Ook bij een corona test is dit het geval. Zo worden de persoonsgegevens van een corona test alleen gebruikt voor de corona test en onderzoek. Je hoeft je geen zorgen te maken over dat andere mensen bij deze gegevens kunnen komen. Zo worden ze veilig opgeborgen en kunnen alleen mensen met speciale bevoegdheden bij deze gegevens. 

Waar kan ik meer informatie vinden?

Op het gebied van corona wordt er de laatste tijd steeds meer bekend. Dit heeft voornamelijk te maken met de grote hoeveelheden onderzoek die er wordt verricht. Naast dat er over de eerste variant van het coronavirus in Nederland veel bekend is, wordt er nu ook veel onderzoek gedaan naar de Britse mutant van het coronavirus. Wanneer je op de hoogte wilt blijven van de actualiteiten op dit gebied, kun je terecht op de site van het RIVM. Als je vragen hebt over een corona test, dan dien je contact op te nemen met de desbetreffende testlocatie of de GGD. Zij kunnen je helpen bij vragen op dit gebied en willen je in de meeste gevallen wel te woord staan. Als het gaat om algemene vragen, staat er ook veel omschreven op de sites van deze bedrijven. 

Kosten PCR-Test met Non-COVID document
☝Klik hierboven voor korting, Bestel Vandaag je pcr-test!☝
Scroll naar top